Torras i Bages: Crònica

L’1 de desembre va ser una excepció a la frase: Ningú no va a les presentacions de llibres.

Abans que hi arribés la gent, em vaig fondre en l’espai que m’envoltava i vaig enfocar la mirada al bosc de cadires que aguardaven. L’interrogant sobre si quedarien buides o no, va ser respost poc després: Totes van ser ocupades. Aprofito per dir-vos: GRÀCIES! Les faig extensives a les persones que no vau poder venir, per causes diverses. Segur que ens trobarem en qualsevol altra presentació, recital, etc., com per exemple la presentació el 19 de desembre a la llibreria Claret, de Barcelona. Us informaré detalladament més endavant,

L’acte el va iniciar Núria del Campo, directora de la Biblioteca Torras i Bages que l’acollia, tot donant la benvinguda als assistents i presentant la taula tècnica formada per:

David Monteagudo, escriptor

Esther Peiró, prologuista

Josep Maria Ibarra, representant de Gregal

Isabel del Pilar Valero, autora

En aquesta crònica us mostraré les paraules de la meva intervenció. No per manca de cortesia cap a la resta de ponents,sinó perquè encara no he rebut els textos que els he demanat per fer-vos-els a ulls. Així que m’hi arribin, seran els protagonistes de noves entrades en aquest espai.

Us avanço que David Monteagudo i Esther Peiró van coincidir en la consciència profunda de la unitat amb la natura del Jo poètic i en què l’ús de la metàfora deixa innominada cap forma o essència.

Estic totalment d’acord en aquesta apreciació. Per a mi la poesia en particular i l’escriptura en general, és allò que té a veure amb quelcom més que la comprensió o la interpretació, no és una mirada, sinó la veu de la mirada. Un itinerari líric i profund, exclusiu de l’ànima, i aquesta està molt allunyada del jo.

Ressenya:

En un vaivé de mirades a l’exterior i introspectives, el pensament es desperta i converteix en símbols el quotidià. El trencament amb el racional esdevé un trànsit poètic que mostra un món que s’ensorra i es reconstrueix a si mateix, amb noves i estranyes formes. Aquestes campen amb lliure albir per sobre de les teulades -contemplació des del punt de vista espiritual, tal i com ens diu la frase feta que dóna nom al títol-, es projecten sobre el món que exigeix respostes, i capturen ombres que poden confondre’ns amb diferents estructures i temàtiques, però al final adopten formes líriques on la llum resplendeix.

Els versos atrapen records i juguen amb l’imaginari, paladí d’una felicitat esquiva. Mostra vivències protagonitzades per la cara menys amable de la vida: La mort, l’avortament, el suïcidi, la violació, l’absència, el desamor, la malaltia, la por, entre d’altres, són els temes tractats, amb paraules escollides que difuminen la tragèdia.

Així es resumeix la primera part: Humides ombres voleien, que compon aquest recull de poemes que no concreten res, però representen moltes coses, meditades i dibuixades a través dels detalls.

La segona part: La mudesa dels àngels, descriu un paisatge adormit, entre arbres ombrívols i foc sacre, que invoca la llum i furga en vivències pròpies i alienes. Una vetlla interior, ocasionada per motius diversos, que prolifera en imatges d’absència.

La idea d’aquest paisatge que dorm està relacionada amb la de la mort d’Orient tradicional, on aquesta expressa la manera en què l’univers segueix viu.

Tot seguit de les meves paraules, acompanyada d’Esther Peiró, vam transitar per la intimitat de l’ànima i per les ferides de la realitat d’una societat que ens mostra la cara més fosca de la vida.

Sense torns de preguntes i desatenent la proposta de David Monteagudo de recitar el que ens demanessin, ja que el temps apressava, vam donar pas a la intervenció de les músics de Fusió Musical. No Límits, que ens van delitar amb tres cançons del seu repertori.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s